A WELL DONE St Moritz Kft. technológiai korszerűsítése 2022 / 05 / 27

A Well Done St. Moritz Kft. a Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 234,29 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt célja olyan technológiai korszerűsítés végrehajtása, amellyel az Well Done St. Moritz Kft. képessé válik, hogy az eddig külső beszállítótól vásárolt flakonokat helyben tudja előállítani 100%-ban újrahasznosított HDPE és PET alapanyagból. Továbbá a projekt célja a gázfogyasztás és a károsanyag kibocsátás megszüntetése.

A Közép-dunántúli Régióban, Komáromban megvalósuló GINOP_PLUSZ-1.3.1-21-2021-00018 projekt célja olyan fejlesztés végrehajtása, amellyel az Well Done St. Moritz Kft. lehetővé teszi, hogy a már meglévő termékekhez szükséges flakonok ne külső beszállítótól kerüljenek megvásárlásra, hanem helyben, 100%-ban újrahasznosított HDPE és PET alapanyagokból készüljenek. A környezetbarát flakonok tisztítószerrel való megtöltéséhez szükséges meglévő nagy energiaigényű töltőgép lecserélésre kerül egy kis energiaigényű töltőgépre. A megnövekedett termelési kapacitást jelen targonca állományunkkal nem tudjuk lebonyolítani, ezért a környezeti szempontokat is figyelembe véve szükségszerű egy elektromos anyagmozgató eszköz beszerzése is. A projekt során célunk a gázfogyasztás és a károsanyag kibocsátás megszüntetése. A technológiákhoz használt melegvizet jelenleg gázzal állítjuk elő, ezt szeretnénk kiváltani megújuló energiával előállított melegvízre, amelyhez hőszivattyú berendezés beszerzése szükséges. Ehhez kapcsolódóan kerül korszerűsítésre az üzemgépészetünk is. A fejlesztés során 400 tonna műanyagot váltunk ki évente az újrahasznosított alapanyaggal, továbbá az energiafogyasztás vonatkozásában évi kb. 8 millió Ft-ot takarítunk meg, a szennyezőanyag kibocsátás kapcsán pedig 165 tonna CO2 kibocsátást váltunk ki. A projekt hatására várhatóan jelentős mértékben javul az energia felhasználási hatékonyság és a gyártási volumen, így 30-40%-kal kedvezőbb áron tudjuk előállítani flakonjainkat, mintha megvásárolnánk azokat. Továbbá a helyben való gyártás, majd az ezt követő töltés is nálunk valósulhat meg, így a környezeti terhelést is csökkenthetjük. Optimális körülmények között kb. 80 millió Ft-ot tudunk megtakarítani évente a saját flakongyártással. A nemzetközi tenderek vonatkozásában előtérbe került a 100%-ban újrahasznosított alapanyagból készült csomagolás, így ezzel a projekttel nagyobb eséllyel indulhatunk a nemzetközi tendereken. A fejlesztéshez szorosan kapcsolódik a munkahelyteremtés is, várhatóan 10-15%-os létszámbővítés várható. Az ellátóláncok elvárásának, miszerint a csomagolóanyagoknak újrahasznosított alapanyagból kell készülnie, várhatóan meg fogunk felelni, ezáltal több nemzetközi vállalat polcaira is bejuthatunk termékeinkkel.

BA projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében 234,29 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósul meg. A Well Done St. Moritz Kft. tevékenységéről bővebb információt https://welldone.eu/ oldalon olvashatnak.